Veel gestelde vragen (FAQ)

 

Gaatjes

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes ontstaan daar waar bacteriën op de tand zitten. Deze bacteriën zetten zoetigheid om in een zuur dat op de tand invreet. Hierdoor lossen bepaalde delen van het glazuur/tandbeen op. Als het speeksel de aanval geneutraliseerd heeft, "herstelt" de tand weer. Als er echter te vaak zoetigheid gegeten wordt, gaat de afbraak te snel. Herstel krijgt dan geen kans. Uiteindelijk stort het glazuur/tandbeen ter plaatse in en heet het een gaatje.

Zijn gaatjes te voorkomen?

Ja. U moet zorgen dat u alle bacteriën zoveel mogelijk verwijderd (poetsen/tandenstokers). U moet erop letten dat u niet te vaak zoetigheid eet/drinkt. (het bekende voorbeeld: U kunt een zak drop beter binnen 5 min leeg eten, dan de hele middag steeds 1 dropje)

Waar moet ik op letten bij mijn voeding?

Dat u het aantal (zoet)momenten beperkt tot 6 à 7 keer/dag. Voor kinderen geldt 5 (zoet)momenten per dag. Bij zoetigheid moet u ook aan koolhydraten en vruchtensuikers denken (vergeet de suiker in de koffie niet en puur en ongezoet betekent niet dat er geen suikers inzitten). Tussendoor kunt u zich dus het best beperken tot water, koffie en thee (zonder suiker).

Bij het poetsen bloed mijn tandvlees. Wat kan ik daar aan doen?

Dit is een teken (bij normaal poetsen en gebruik van tandenstokers/ragers) dat het tandvlees ontstoken is. U moet dus zorgvuldiger gaan reinigen. Mocht er dan geen verbetering optreden, is het verstandig dat er een keer door ons naar gekeken wordt,

Poetsen

Is elektrisch poetsen beter dan met een handtandenborstel?

Alhoewel het met een handtandenborstel mogelijk is de tanden goed schoon te krijgen, zien wij in de praktijk toch meestal dat het met een elektrische borstel beter gaat (ook bij kinderen). U hoeft niet meer zo op de techniek te letten en kunt zich concentreren op het op de juiste plaats houden van de borstel. U moet er dan wel op letten dat u de borstel het werk laat doen. De borstel moet u dus stil op de tand houden. Anders treedt er teveel slijtage van het tandmateriaal op.

Is poetsen alleen voldoende?

Nee. Niet één tandenborstel reinigt voldoende tussen de tanden. U zult dus met een klein borsteltje (ragertje) of met een tandenstoker tussen de tanden in moeten reinigen. Als u niet weet hoe, vraag ons om een instructie.

Maakt het uit welke tandpasta ik gebruik?

Nee, als er maar fluoride inzit.

Kan ik i.p.v. tandenstokers ook spoelen met een spoelvloeistof?

Nee. Het spoelmiddel komt niet in de diepte van de bacterielaag. U zult deze weg moeten poetsen/wrijven.

Hoe vaak moet ik poetsen?

2x/Dag poetsen. Eén keer na het ontbijt en één keer voor het slapen gaan. Het tussen de tanden reinigen met een rager of tandenstoker moet u 1x/dag doen.

Vullingen

Met welk vulmateriaal werken jullie?

Indien u een vulling door ons laat maken, zal dit altijd een witte vulling zijn. Het witte vulmateriaal dat wij gebruiken is composiet. Dit is een met glasdeeltjes gevulde kunsthars. Wij zijn ervan overtuigd dat dit (op dit moment) het beste vulmateriaal is. Uit onderzoek is gebleken dat composietvullingen sterker zijn dan amalgaamvullingen.

Wat zijn de voordelen/nadelen van witte vullingen ten opzichte van amalgaam?

De voordelen van composiet ten opzichte van amalgaam:

 • We kunnen de gaatjes veel kleiner houden dan met amalgaam.
 • Composiet wordt in de kies/tand gelijmd. Het verstevigt de kies weer.
 • Composiet wordt door een lamp (gewoon licht) direct uitgehard en is direct te gebruiken.
 • Composiet is te repareren. Indien een deel van de vulling nog goed is, hoeft dit niet te worden verwijderd.
 • Last but not least, composiet is wit.

Nadelen:

 • Doordat composiet aan de kies/tand gelijmd wordt en tijdens het uitharden iets krimpt, kan een met composiet gevulde kies/tand soms wat langer gevoelig blijven dan bij amalgaam. Onze vultechniek is erop gericht deze krimp zoveel mogelijk op te vangen.

Kinderen

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kind het beste meenemen naar de tandarts?

Vanaf 2 jaar zien wij de kinderen graag in de praktijk. We zullen bij ieder bezoek proberen zo veel mogelijk te bereiken. We zullen dit op een speelse manier doen, zonder dwang. Het motto is: niets moet. In het begin lukt het vaak alleen maar om vanaf een afstandje in de mond te kijken. Als het kind wat ouder wordt mogen we vaak wel in de mond kijken als het bij de ouder op schoot zit. Het einddoel is dat het kind zelfstandig in de stoel zit en dat wij het gebit kunnen controleren. Het één en ander is natuurlijk ook afhankelijk van het karakter van het kind. Het ene kind zal wat voorzichtiger zijn dan de ander. Hier zullen wij altijd rekening mee houden.

Vanaf wanneer moet ik de tanden van kind gaan poetsen?

Direct na doorbraak van de eerste melktandjes begint u met poetsen u doet dit 1X per dag, met een peutertandpasta.

Mijn kind wil niet gepoetst worden?

Wij snappen dat dit een lastige situatie voor u is, maar de bacteriën in de mond van uw kind gaan gewoon door. Niet poetsen is dan ook geen optie. Vraag eventueel bij uw bezoek aan ons om tips.

Welke tandpasta moet ik voor mijn kind gebruiken?

Wij hebben geen voorkeur voor een merk. We vinden het wel belangrijk dat er fluoride in de tandpasta zit.

 • Van 0 tot 2 jaar poetst u 1X per dag met peutertandpasta (500 tot 750 ppm fluoride).
 • Vanaf 2 jaar poetst u 2X per dag met peutertandpasta.
 • Vanaf 5 jaar gebruikt u geen peutertandpasta meer, maar tandpasta voor volwassenen. (1000 tot 1500 ppm fluoride). Dit mag ook "junior"tandpasta zijn. Deze heeft al wel de goede dosering fluoride maar heeft een wat minder scherpe smaak.

Mijn kind wil zelf poetsen, vanaf wanneer mag dat?

Tot 10 jaar houden de ouders de regie. Dit houdt in dat u in het begin 100% poetst. Als de kinderen wat groter worden, kunnen ze zelf gaan oefenen met poetsen. Ze moeten het toch ook leren. Maar u blijft tot en met 9 jaar napoetsen. De motoriek van kinderen is nog niet fijn genoeg om de mond zelfstandig schoon te krijgen. Ook daarna is het handig de kinderen regelmatig te controleren, eventueel met behulp van plak-kleurtabletten.

Hoe voorkom ik dat mijn kind bang wordt voor de tandarts?

Garanties kunnen we u niet geven, maar er zijn wel een aantal zaken waar u op kunt letten.

 1. Het is verstandig naar kinderen toe altijd zo gewoon mogelijk te doen (alsof u bijv. naar de bakker gaat). Belooft u van te voren nooit beloningen. Een kind voelt haarfijn aan dat er wel iets heel "ergs" te gebeuren staat, als er van te voren iets tegenover gesteld wordt.
 2. Neemt u uw kinderen niet mee, als u zelf een behandeling moet ondergaan, die u als spannend ervaart.
 3. Hoe langer u behandelingen bij uw kind kunt voorkomen, hoe positiever hij tegen de tandarts aan zal kijken. Zorg dus goed voor het gebit van uw kind.

Wat is beter, een duim of een speen?

De speen is uiteindelijk beter dan de duim. Het is wel zo dat het schadelijk effect van de speen groter is dan dat van de duim. Maar omdat je de speen af kunt pakken, is dit op vroegere leeftijd af te leren. Hierdoor werkt de speen veel minder lang en is het uiteindelijk effect minder schadelijk.

Wanneer moet we het gebruik van de speen/duim gaan stoppen?

Probeert u zo snel mogelijk om de speen/duim overdag uit te bannen. Kinderen snappen al heel snel dat de speen/duim alleen in bed mag.

Probeer voordat het kind 3 jaar wordt, de speen af te leren

Het is aan te raden het duimen zo snel mogelijk af te leren, maar in ieder geval voordat de blijvende voortanden doorbreken (6, 7 jaar).

Wat is sealen?

Dit is een laklaagje in diepe groeven van kiezen, om gaatjes te voorkomen.

Wanneer moet er gesealed worden?

Wij sealen in principe alleen het volwassen gebit. Wij schrijven ieder half jaar op of de kiezen "schoon" zijn. Op het moment dat de kiezen dan verkleuren, weten we dat er ingegrepen moet worden. Omdat het defectje dan nog niet ouder dan een half jaar is, kunnen we het zonder beslijpen afsluiten met een sealant.

Kronen

Wanneer heb ik een kroon nodig?

In het verleden toen amalgaam het "enige" vulmateriaal was, werden kiezen enorm verzwakt door de vullingen. Om te voorkomen dat een kies/tand afbrak werd dan een kroon over de kies/tand heen gemaakt. Hiervoor moest veel tandweefsel worden weg geslepen.

Tegenwoordig hebben we composiet (witte vullingen). Deze hoeven niet zo groot gemaakt te worden als een amalgaamvulling. Bovendien worden ze in de kies/tand gelijmd, waardoor ze de kies/tand veel minder verzwakken. Met composiet gevulde kiezen/tanden breken zelden af. Een kroon blijft sterker, maar toch heeft de composiet vulling meestal onze voorkeur. Voor de kroon moet namelijk nog zoveel extra tandweefsel worden weg geslepen, dat dit niet opweegt tegen het iets grotere risico op breuk.

Alhoewel we dus steeds minder kronen maken, zijn er nog wel een paar indicaties waar kronen de eerste keus blijven.

Prothese

Ik heb een prothese. Hoef ik nu niet meer naar de tandarts?

Nee. Uw kaken blijven veranderen, terwijl de prothese niet mee veranderd. Er ontstaat dus vanzelf een niet passende prothese. Misschien heeft u zich hier langzaamaan aan aangepast en heeft u nergens last van. Toch kan dit tot erg lastige en vervelende situaties leiden. Wij adviseren u dan ook om ook met een prothese 1x per 2 jaar te laten controleren.